latinica  ћирилица
19/10/2016 |  10:28 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

У Зворнику завршен Фестивал омладинских позоришта РС (ВИДЕО)

Проглашењем најбоље представе у зворничком Дому омладине завршен је шеснаести Фестивал омладинских позоришта Републике Српске.
Зворник - завршен фестивал - Фото: РТРС
Зворник - завршен фестивалФото: РТРС

Одиграно је седам представа, а публици су се представила позоришта из шест градова Српске.

Награда за најбољу представу припала је представи "Прљави веш" по тексту Богољуба Ђорђевића коју је извело Бањалучко студентско позориште.

Награда публике припала је представи "Умрежи ме њежно" коју су извели глумци Драмске сцене прњаворске "Просвјете".

Жири није имао лаган задатак.

- У цјелини гледано, сложили смо се, што значи да је "Прљави веш" најбоља представа. Они имају заокружену тематску цјелину. Ове друге представе више су перформанси са врло мало текста или нимало текста, а овдје смо имали и текст и игру, истакла је Мирјана Требињац Бошњак, члан жирија.

Четири фестивалска дана понудила су позоришне комаде који истовремено критикују савремено друштво, говоре о животу и љубави, одрастању и проблемима младих, о успјеху и паду.

Зворник је по други пут био домаћин својеврсној смотри омладинског позоришног стваралаштва Српске.

Ђорђе Деурић, директор Дома омладине Зворник, каже да је бити домаћини овако престижног фестивала велика част и за Дом омладине Зворник и за Позориште младих, чији су чланови дочекивали све ансамбле, и наравно за Град Зворник.

Фестивал су организовали зворнички Дом омладине и Дис театар из Бањалуке , а покровитељ је Министарство просвјете и културе.