latinica  ћирилица
19/10/2016 |  08:01 ⇒ 09:02 | Аутор: РТРС

Добој: Отворена изложба стрипа

Већи број љубитеља стрипа из Добоја присуствовао је отварању друге по реду изложба стрипа на којој су изложени радови домаћих и аутора из Србије, Хрватске и Бугарске.
Добој: Изложба стрипа - Фото: СРНА
Добој: Изложба стрипаФото: СРНА

Организатор изложбе Борислав Маљеновић рекао је да је циљ изожбе да се млади подстакну да покажу таленат и да дружењима за вријеме цртања накратко одвоје од свакодневице коју носи ера масовних медија.

"Стрип је на овим просторима дуго живио тихо, али посљедњих година, као медиј и девета умјетност, враћа стару славу", каже Маљеновић.

Он је додао да је стрип доступан свим узрастима, забаван и да, осим мало талента, не захтијева академско образовање.

На изложби која је отворена у умјетничкој галерији Центра за културу представљени су и радови аутора из Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија".

Маљеновић тренутно ради на српском и балканском стрипском серијалу "Вековници" сценаристе Марка Стојановића, на којем је ангажовано шездесетак цртача из земаља Југоисточне Европе. Овај стрип је 2012. године проглашен за најбољи у Европи.

Према његовим ријечима, на процесу израде једне табле стрипа ангажован је велики број учесника, међу којима су цртачи, илустратори и колористи.

Након отварања изложбе, Маљеновић је синоћ одржао и малу радионицу израде стрипа.

Изложба стрипа биће отворена до краја октобра.

Извор: Срна