latinica  ћирилица
18/10/2016 |  21:57 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

Посебна сjедница Савjета УН о Алепу у петак

Посебна сjедница Савjета за људска права УН о погоршању ситуације у сиријском граду Алепу биће одржана у петак након формалног захтjева Британије, наводи се у саопштењу УН.
Уједињене нације - Фото: AFP
Уједињене нацијеФото: AFP

Захтjев је поднесен у име групе 11 западних и арапских земаља, укључујући САД и регионалне силе које подржавају сиријске побуњеничке снаге, наводи Ројтерс.

У писму Велике Британије наводи се да је посебна седница неопходна "након најновијег погоршања ситуације око људских права у Алепу и неуспјеха Асадовог режима и њихових савезника да испуне међународне обавезе о поштовању људских права", наводи се у саопштењу УН.

Сиријски побуњеници саопштили су раније данас да одбацују било какво повлачење из Алепа након што је Русија најавила прекид ваздушних напада како би се побуњеницима омогућило да изађу из града и како би се умјерени борци одвојили од екстремиста, јавља Ројтерс.

"Фракције у потпуности одбацују било какав излазак - то би значило предају", рекао је Закарија Малахифџи, политички званичник групе Фастаким са сједиштем у Алепу.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је раније данас да су руске и сиријске ваздушне снаге прекинуле нападе на Алепо у 10.00 сати по локалном времену, уочи "хуманитарне паузе" најављене за 20. октобар.

Министарство одбране Русије навело је да ће пауза у нападима на сиријски највећи град бити на снази у четвртак од 08.00 сати ујутру до 16.00 часова поподне, како би се омогућило цивилима и побуњеницима да напусте град, преноси Ројтерс.

Шојгу је за државни ТВ канал "Росија 24" додао да се сутра у Женеви састају војни стручњаци како би започели рад на раздвајању листе терориста од сиријске опозиције.

Извор: Танјуг