latinica  ћирилица
16/10/2016 |  19:08 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

ЦГ- Угашене апликације Вајбера, Вац-апа...

Мрежа за афирмацију невладиног сектора /МАНС/ осудила је гашење апликација Вајбер и Вац-апа у Црној Гори, наводећи да је ријеч о "незабиљеженој цензури интернет-сервиса на дан гласања", те да ова одлука не доприноси повећању повјерењу грађана у изборни процес.

"Управо ове сервисе грађани масовно користе да безбједно пријаве случајеве корупције и доставе доказе о извршењу кривичних дјела против изборних права од којих су многа већ процесуирана ка специјалном тужиоцу у форми кривичних пријава", каже се у реаговању МАНС-а.

Према њиховим ријечима, незабиљежена цензура интернет-сервиса на дан избора правда се нежељеним порукама које се шаљу корисницима.

"Међутим, нежељене поруке се, свакако, не шаљу први пут корисницима у Црној Гори, па се тиме сигурно не може оправдати оваква цензура интернета, односно онемогућавање кориштења ових алата", наглашавају у МАНС-у.

У овој невладиној организацији истичу да се цензуром интернета служе само најрепресевнији режими и да црногорске институције никада до сада нису ограничавале грађанима приступ интернету.

Агенција за електронске комуникације и поштанску дјелатност наредила је свим телекомуникационим операторима у Црној Гори да искључе могућност кориштења апликација Вајбер, Вац-ап и других сличних сервиса, који су током дана употребљени за упућивање пропагандних порука из Велике Британије и Кине домаћим корисницима.

Извор: СРНА