latinica  ћирилица
16/10/2016 |  18:49 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

У Костајници одржана 19. Кестенијада (ВИДЕО)

Овог викенда у Костајници је одржана традиционална 19. по реду Туристичко-културно-привредна манифестација Кестенијада 2016.
Костајница - Кестенијада - Фото: РТРС
Костајница - КестенијадаФото: РТРС

Манифестација је окупила бројне посјетиоце, а њен циљ је промовисати највећи туристички потенцијал ове пограничне општине - кестен, који је одавно постао бренд овог краја.

Мирис печеног кестена и овог октобра ширио се улицама Костајнице. Како и не би, када је кестен, највеће природно богатство костајничке шуме Баљ, а по њему је ова општина добила чак и име. За "свој" кестен, Костајничани кажу да је најслађи.

На традиционалној манифестацији, седамдесетак екипа одмјеравало је умијеће и снагу у припремању паприкаша.

Такмичари кажу да је најважније изабрати добро месо, прије свега, дивљачи, а тајна је и зачинима коју сваке екипа чува за себе.

А послије пикантног паприкаша, најбоље је засладити се посластицама од кестена.

Тако је кестен постао бренд Костајнице, а Кестенијада заузела важно мјесто у календару туристичких манифестација Српске.

Ово је потврдила и Нада Јовановић, директорица Туристичке организације Републике Српске, нагласивши да се надалеко не може наћи град, нити подручје у коме има толико стабала кестена и у коме су сви оријентисани на кестен.

Начелник Костајнице Драго Бундало рекао је да је ово веома важна манифестација, како за Костајницу, тако и регију. У госте су дошле и екипа из Хрватске, додао је Бундало.

У оквиру манифестације, између осталог, презентована су традиционална јела овог краја, а организована је и продајна изложба воћа, меда и сувенира.