latinica  ћирилица
12/10/2016 |  11:38 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Евростат: Валидни резултати пописа из 2013. (ВИДЕО)

Упркос јучерашњем признању Агенције за статистику да 200.000 особа није требало да буде пописано, представници Евростата и међународне мониторинг мисије данас су резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ из 2013. године, оцијенило валидним и усклађеним са међународним стандардима са укупном или нето грешком, по њиховој рачуници од 4,6%.
Сарајево: Еверерс - попис становништва - Фото: СРНА
Сарајево: Еверерс - попис становништваФото: СРНА

Директор Евростата Питер Еверерс навео је да би резултати били и бољи уколико би имали 3-4%, али ни 4,6 % не превазилази оквире резултата какви су и у многим другима земљама.

Намјерно прећуткујући различите методологије обраде података, БиХ пореде са окружењем. Резултати, лаконски каже  Еверерс, нису били много бољи ни у Србији. Математичко - статистичким акробацијама призива и неке друге земље. И пореди неупоредиво! Јер “заборавио” је рећи да се у Србији примјењује сасвим другачија методологија и да је просјек препописаних у европским земљама испод 1%.

"Ако упоредите овај проценат са малим земљама као што је Малта или Лихтенштајн онда ћете видјети да тај постотак од 4,6 одсто улази у уобичајени опсег", рекао је Еверерс.

У попису и постпописној анкети представници Евростата и ИМО тима од почетка су учествовали, па оваква оцјена и не чуди, одговарају из Српске која, због бројних кршења Закона и манипулација током и након пописа, није признала резултате објављене средином године. 

Оно што за Еверерса није проблем, јесте за Српску која је знатно раније упозоравала да препописивање становника достиже огромних 11%, а резидената близу 9% и да је јуче Агенција за статистику БиХ званично тај постотак „некако“ свела на 5,59%, а Еверерс данас, додајући и непописане, на 4,6%. Уз то, како наводи директорка републичког завода за статистику Радмила Чичковић, потпуно су обезвријеђени и срушени резултати контролног пописа.

"Шта рећи ако се упоређују јабуке и крушке. Та стопа коју су они снизили импровизацијама и разним акробацијама на контролном попису гдје су радили и међународни стручњаци гдје су примијенили методологију која је апсолутно непримјењива за БиХ, гдје су добили тих 5,59 %, а та стопа је уствари 8,7%, што значи да је 300.000 више пописаних него што је требало", додаје Чичковић.

Досљедност међународних статистичара, домаћи су већ одавно искусили. Јер, још док је попис трајао ИМО тим је изражавао бојазан од превеликог броја пописаних управо због погрешног евидентирања особа које живе у иностранству. А онда се ућутао! И док су домаћи статистичари ломили копља око модела обраде пописне грађе, међународни су свако понуђено рјешење, а било их је најмање пет, квалификовали као “усклађено са међународним стандардима”.

Управо због ових и сличних сарајевско- бриселских мешетарења пописом и пописном грађом Српска је одлучила – с циљем употребљивости и квалитета података о резидентном становништву, објавиће резултате за територију Српске.

Мешетарима остаје да се изборе са својим апсурдима, како су васкрсли “натурализоване Швеђане, Норвежане, Нијемце....и финализирали пописни суноврат на Балкану!?