latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:37 ⇒ 30/09/2016 | 19:32 | Аутор: РТРС

РТРС на "Балканској мигрантској рути": Инфо - центар Келебија (ФОТО)

У близини граничног прелаза Келебија на граници Србије и Мађарске налази се инфо- центар посвећен едукацији миграната.
Инфо центар Келебија - Фото: РТРС
Инфо центар КелебијаФото: РТРС

Центар, успостављен прије непуна два мјесеца основао је Тарик Мухарат из Сирије и организација "Im Human".

Мотив оснивања центра каже Мухарат је потреба да се мигранти на путу за Мађарску на једном мјесту информишу о наставку пута, стању на граници и могућностима преласка.

Келебија

Центар функционише искључиво на дневној основи и у њему смо затекли двадесетак миграната углавном из Сирије, Ирака и земаља Сјеверне Африке.

Екипа РТРС-а разговарала је Нађом из Сирије. Из Раке је кренула сама са двогодишњим дјететом.Каже да је у Њемачкој чека муж са остатком породице и да се одлучила да крене јер није имала избора.

Келебија

- Све ово је страшно тешко.Нико не зна шта смо прошли у путу, али без обзира на све у Сирији нема живота, морали смо да одемо, каже Нађа.

На излазу из центра срећемо двадесетогодишњег мигранта, прилазећи му схватамо да на течном српском језику разговара са неколицином пролазника. Каже, зове се Набил, Ирачанин је а кренуо је пут Њемачке.

На питање како је научио српски језик, одговара- морао сам, требале су ми информације а људи које срећем нису били у стању да ми све објасне на енглеском језику.

- Свиђа ми се српски језик, Србија, људи. У једном моменту сам размишљао да останем и тражим азил овдје али сам одустао. Србија је супер али је Њемачка богатија, закључује Набил.

Келебија

Мигранти користе посјету Инфо-центру и да би допунили своје мобилне уређаје преко којих користећи апликације са мапама, сервисним информацијама олакшавају кретање на територији државе у којој се у датом моменту налазе.