latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:35 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Прњавор: Борачка зграда - у селу или у граду (ВИДЕО)

Живот у селу или граду? Питање је ово које си свакодневно, уназад пет година постављјау породице погинулих бораца Војске Републике Српске, као и ратних војних инвалида, које су смјештене у јединој згради предвиђеној за ову осјетљиву категорију.
Борачка зграда у Прњавору - Фото: РТРС
Борачка зграда у ПрњаворуФото: РТРС

Због овог проблема тражили су од надлежних да реагују, али за сада неуспјешно. Од општине Прњавор и за нас само штур одговор - када буде новца и проблем ће бити ријешен.

Иако је Влада Српске обезбиједила финансијска средства за ову стамбену јединицу, радови ни послије пет година нису у потпуности завршени. Паркинга скоро да и немају, а отпадне воде које се из цијелог насеља слијевају под прозорима, нимало не олакшавају живот.

- Љети не можемо отворити прозоре од комараца и других инсеката, а о нередау и нечистоћи да вам и не говорим - каже Мира Јакшић, супруга погинулог борца Војске Републике Српске.

- Ходамо у гуменим чизмама, у опанцима. Ми не можемо као народ носити ципеле. Кажу да смо у граду – ми смо у селу, -огорчено прича Нада Рујевић.

Од 2011. године од када су се уселили у борачку зграду у Прњавору, породице погинулих бораца Војске Републике Српске, као и ратних војних инвалида ни данас немају уређен прилаз згради у којој станују.

Кажу да им ни грн не може прићи кад падне снијег. Сматрају да је срамота да у оваквим условима живе породице, мајке и очеви који су изгубили своје најмилије, људи који су изгубили своје дијелове тијела и инвалиди који немају приступ прилазу.

Иако су са молбом да се ови проблеми ријеше покуцали на неколико врата надлежних институција, ријешења нема. Са њиховим питањем и ми смо се упутили ка начелнику општине Прњавор, и добили сљедећи одговор: "Везано за причу о уређењу дворишта зграде у којој су смјештене породице из борачке категорије тј. борачке зграде, обавјештавамо вас да ће двориште бити уређено у неком наредном периоду, у зависности од расположивих средстава у буџету општине."

Ипак, породице кажу да све остаје само на обећању.

Иако у проблемима, породице које су смјештене у овој згради задовољне су са кровом над главом који им је Влада Републике Српске обезбиједила, јер како кажу у супротном би им основна егзистенција била угрожена.