latinica  ћирилица
27/09/2016 |  13:49 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворени "Дани воћа и воћних ракија"

У Приједору је данас отворена манифестација "Дани воћа и воћних ракија" која је окупила двадесетак произвођача воћа, углавном чланова градског Удружења воћара.
Приједор - "Дани воћа и воћних ракија" - Фото: СРНА
Приједор - "Дани воћа и воћних ракија"Фото: СРНА

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је новинарима након обиласка штандова са воћем да град жели на овакав начин да приближи све произвођаче пољопривредних производа свим грађанима.

"Имали смо раније дане цвијећа, јагода, шљива, недавно су завршени дани меда, а сада су опет изложени производи наших воћара и изузетно је лијепо виђети све ове квалитетне, домаће производе на једном мјесту", истакао је Павић.

Он је напоменуо да градска управа на разне начине подржава пољопривредне произвођаче мјерама стимулације и подстицајима којима се дају у новцу, стручном образовању и кроз то да заједнички одлазе на сајмове и слично, а да је ово најспецифичнији начин подршке да своје производе могу продавати.

"У току смо великог пројекта да обезбиједимо хладњачу за воће и већ је одређена локација и објекти да би воћари ипак могли један период преко зиме воће држати у хладњачи и постићи веће цијене него сада када је велика понуда и када је вишак воћа одлазио у ракију", рекао је Павић.

Шеф градског Одсјека за развој пољопривреде Татјана Марић потврдила је да градска управа на годишњем нивоу из буџета издваја 40.000 КМ за подстицаје у воћарству, а да подстиче интензивне засаде воћа и садњу нових воћњака.

Манифестација "Дани воћа" у Приједору трајаће наредних 15 дана, а у понуди су сушене и свјеже шљиве, разне сорте јабука и крушака, те разне врсте воћних ракија и ликера.