latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:57 | Аутор: СРНА

Дрецун: Брутални политички притисак на Српску

Нико нема права да омаловажава, поништава или санкционише вољу народа у Републици Српској изречену на референдуму, нити да пријети хапшењем предсједнику Републике Српске Милораду Додику кога су грађани Српске изабрали, рекао је предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

"То је непримерено понашање. Свако ко мисли да би било каквим притиском и претњама према првом човеку Републике Српске могао да реализује неке своје циљеве, мора да одустане од таквих намера, јер то води дестабилизацији ситуације", истакао је Дрецун.

Он је нагласио да се не може пријетити Додику, јер се не пријети њему као појединцу, него човјеку кога су грађани Републике Српске изабрали на фунцкију која је најодговорнија и за опстанак и за развој Републике Српске.

"Заиста је неуобичајено да се некоме прети хапшењем и покретањем истраге зато што је организовао најдемократскији начин изјашњавња грађана", навео је Дрецун, члан владајуће странке СНС.

Он је оцијенио да нико није прекршио Дејтонски споразум, јер није било ријечи о некаквој одлуци да се Република Српска издвоји и изађе из дејтонског оквира БиХ, него о изјашњавању о дану који грађани Републике Српске желе да обиљежавају као Дан Српске.

"Ово све спада у домен једног изузетно снажног, чак и бруталног политичког притиска који се врши, а који је резултат вишегодишњег покушаја да се потпуно дерогирају надлежности Републике Српске и да се Српска корак по корак угаси", упозорио је Дрецун.

Што се тиче изјаве у којој Бакир Изетбеговић пријети да ће Додик завршити као Гадафи, Дрецун је рекао да је ријеч о једној злонамјерној и непримјереној изјави и да су таква поређења неприхватљива.

"Мислим да Изетбеговићу не треба такво политичко срозавање на тај низак ниво, где очигледно показује да постоји нека нетрпељивост, па чак можда и мржња према Додик, а то политичари, бар они мудри, треба увек да избегну", рекао је Дрецун.

Он је додао да такве екстремне политичке изјаве служе само за подизање тензија, а не за смиривање.