latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:53 ⇒ 10:22 | Аутор: Агенције

Дујковић: Постављање табли није у надлежности граничне полиције

Гранична полиција БиХ није надлежна за постављање или уклањање табли на граничним прелазима, изјавила је портпаролка ове полицијске агенције Санела Дујковић.
Застава Српске на граничном прелазу (фото: glassrpske.com) -
Застава Српске на граничном прелазу (фото: glassrpske.com)

Дујковићева је појаснила да је Правилником о облику и садржају ознака и друге саобраћајне сигнализације, којим се означава гранични прелаз и његово подручје, близина граничне линије, као и о начину постављања тих ознака и сигнализације, одређено да се ознаке постављају на основу Саобраћајног пројекта који одобрава Министарство комуникација и промета БиХ.

Правилником је прописано, појашњава она, да је за ознаке и другу саобраћајну сигнализацију на жељезници, ваздушним, морским и ријечним лукама задужен оператер који управља инфраструктуром.

"У складу са Законом о граничној контроли, Управа за индиректно опорезивање БиХ надлежна је за послове изградње, доградње, реконструкције, управљања и одржавања објеката и инфраструктуре на граничним прелазима", нагласила је Дујковићева.

Према њеним ријечима, Савјет министара БиХ је у марту задужио све институције да предузму мјере с циљем отклањања уочених недостака или неправилности при истицању застава БиХ на институцијама, граничним прелазима и дипломатско-конзуларним представништвима.

"Гранична полиција БиХ задужила је све организационе јединице да уклоне уочене недостатке и замијене заставе, те су подијељене 144 нове заставе за јарболе и 105 нових застава за смјештајне објекте организационих јединица. У вези с таблама с натписом ентитета, можете се обратити Министарству саобраћаја и веза Републике Српске или федералном Министарству промета и комуникација", додала је Дујковићева.

Медији у Федерацији БиХ пренијели су да ће ускоро на свим граничним прелазима у БиХ бити само застава и обиљежја БиХ, те да ће бити уклоњене табле са ћириличним натписом "Добродошли у Репубику Српску".