latinica  ћирилица
04/05/2024 |  09:09 | Аутор: СРНА

Рудник Мрамор код Тузле: Пронађен алат затрпаног рудара

Спасилачки тимови дошли су до алата којим је радио рудар којег је затрпало неколико тона земље у јами Рудника лигнита "Мрамор" код Тузле, што говори да се он налази у близини, рекао је предсједник Синдиката радника Рудника "Крека" Зухдија Токић.
Рудник (Фото: EPA-EFE/STR/илустрација) -
Рудник (Фото: EPA-EFE/STR/илустрација)

Токић је додао да је то показатељ да се није погријешило и да се иде у правом смјеру с циљем проналаска рудара.

- Надљуски напори се улажу. Услови су јако компиковани и сложени, одрон је стално присутан - рекао је Токић и додао да се непрекидно радило цијелу ноћ, те да је и јутрос настављено да би се што прије дошло до рудара.

Он је навео да четири јединице за спасавање непрекидно раде, као и да су то најбољи људи у руднику "Крека" који то знају радити по упутствима федералног инспектора и других надлежних тијела, преносе федерални медији.

- Смјене се врше на лицу мјеста тако да се не прекида са радом. Огромна је количина земље која се обрушила, искључиво се ради ручно, опрезно и полако, како се не би направила већа штета - истао је Токић.

Акција спасавања рудара траје од јуче ујутру, када је остао заробљен у јами Рудника лигнита Мрамор код Тузле након што се обрушила велика количине земље.