latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:47 ⇒ 19:24 | Аутор: РТРС

Александровац- Нови погон Каблекса (ВИДЕО)

У Александровцу, код Лакташа, отворен је погон фирме Каблекс, једног од највећих произвођача кабловске конфекције у Европи.
Отворена фабрика "Каблекс" - Фото: РТРС
Отворена фабрика "Каблекс"Фото: РТРС

Словеначка фирма у БиХ је од 2007. године, а сада коначно има своје просторије. Отварању погона присуствовао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Нових стотину радника запослено је у Каблексу од ове године, а у новоотвореном погону радиће њих укупно 250. Радници не крију задовољство послодавцем.

- Каблекс је добра групација зато што су међуљудски односи добри и радник се осјећа сигурно - каже Драгана Аћимовић.

Скоро све што се произведе у Каблексу извози се у Европску унију. У наредних неколико мјесеци требало би да буде запослено још 20 радника, а у наредним годинама планирају прожирење.

Словеначки инвеститор задовољан је условима у Републици Српској, а нарочито, како кажу, кадровима које запошљава. Из Српске стижу обећања да ће помоћи да се сви потенцијални проблеми превазиђу.

- Ја сам веома задовољан што су ми власник и Управа рекли да су имали веома добру сарадњу са локалним властима и да је Република Српска одлично мјесто за нове инвестиције - рекао је предсједник Српске.

Нови погон има капацитет да прими 400 радника, а инвестиција је коштала неколико милиона евра.

Директор Борис Деелак каже да ће укупна вриједност сада бити скоро четири милиона, а када се обезбиједи константан извоз производња би могла вриједити и од 20 до 30 милиона евра.

Каблекс у Словенији има 700 запослених, а осим у Србији и БиХ, у иностранству су отворили фабрике у Турској, Кини, Пољској и Њемачкој, са укупно 2.000 радника.