latinica  ћирилица
21/09/2016 |  15:41 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Петрово- Знањем до производње здраве хране

Пољопривредници у Српској упознати су са интегралним начином производње воћа и поврћа, али овај начин производње треба развијати уз знање пољопривредне струку и науку, поручено је са предавања у Петрову о најзначајнијим методама интегралне заштите у производњи воћа и поврћа.
Петрово - Фото: Screenshot/YouTube
ПетровоФото: Screenshot/YouTube

Миленко Стјепановић, из Какмужа, највећи је произвођач поврћа у затвореном простору на подручју општине Петрово. На тржиште, како каже, испоручује само здраве производе.

У Пољопривредном заводу Републике Српске тврде да у Српској има довољно знања у производњи здраве хране.

Директор Пољопривредног завода Републике Српске, Војислав Тркуља, каже да о значају ове производња најбоље говори чињеница да је Еврпска унија комплетну производњу воћа и поврћа преоријентисала на интегралну производњу.

Надлежни за контролу хране и заштиту животне средине у ресорном министарству, Небојша Трифковић, рекао је да општина Петрово располаже потенцијалима који пружају велике могућности за развој интегралне производње.

На Озрену има много незагађених, а необрађених пољопривредних површина. Уз знање, које су стекли на предавању, пољопривредници су спремни за прелазак на интегралну пољопривредну производњу.

Само двадесетак заинтересованих пољопривредника који су присуствовали предавању није довољно да би знање о производњи здраве хране стигло до свих пољопривредника од којих неки и нису свјесни да нема лоше земље, али има њених лоших домаћина, поручили су стручњаци.