latinica  ћирилица
21/09/2016 |  15:28 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Нове тужбе против "Фолксвагена"

"Фолксваген" је суочен са захтјевима за одштету у износу од 8,2 милијарди евра које је поднијело 1.400 њемачких инвеститора у 750 нових тужби, саопштио је регионални суд у Брауншвајгу.
Фолксваген - Фото: РТРС
ФолксвагенФото: РТРС

Суд недалеко од сједишта компаније у Волфсбургу саопштио је да су тужбе поднесене јуче и да је ангажовао додатно особље да би их обрадио.

Подносиоци тужби су акционари који страхују да је 18. септембар био посљедњи рок за ову правну акцију. На тај дан прошле године у Америци је откривено да је "Фолксваген" годинама уграђивао илегалан софтвер у своје дизелске моторе да би испунио норме у вези са емисијама штетних гасова.

"Фолксваген" је суочен са тужбама широм свијета због те афаре, а компанија је раније издвојила 16,2 милијарде евра за покривање трошкова тужби.

Њемачки аутомобилски гигант је признао да је варао на тестовима емисија штетних гасова и овог љета је пристао да у САД исплати 10, 2 милијарди долара на име одштетних захтјева у тој земљи.

Компанија одбија да добровољно исплати одштете купцима аутомобила са спорним моторима у ЕУ, позивајући се на различите законске норме у Америци и Европи.