latinica  ћирилица
21/09/2016 |  14:37 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Бањалука: Потребно посебно градско тијело за културу

Угледни радници из културе поручили су данас на округлом столу "Простор града, простор стваралаштва" да култура и запослени у тој сфери људског дјеловања заслужују бољи третман у Бањалуци, као и посебно градско тијело, које ће се бавити само том облашћу.
Округли сто: "Простор града, простор стваралаштва" - Фото: СРНА
Округли сто: "Простор града, простор стваралаштва"Фото: СРНА

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић - Зечић истакла је да је ово први у низу округлих столова у Бањалуци као културном центру Српске.

"Желимо да отворимо рјешавање питања попут статуса и финансирања институција културе, израда стратегије развоја у култури града, манифестација које се овдје одржавају, као и да то упоредимо са искуствима из окружења", навела је Зечићева.

С обзиром да Бањалука има осам републичких институција културе, Академију умјетности, Академију наука и умјетности и бројне образоване и талентоване људе, Зечићева је додала да тај град има одличне основе за развој културе, што даље треба усмјеравати.

Позната српска глумица Љиљана Благојевић је истакла да је са колегама из Србије дошла да укаже на потребу формирања посебног тијела на нивоу Бањалуке које ће се бавити само културом.

"Ту смо да апелујемо на град да то препозна и оформи један такав орган. Култура у себи има сликарство, библиотекарство, архив, позориште, фолклор, хорове... Њено сврставање уз спорт и просвету нема никакве везе, јер онда не може да се ради озбиљно", рекла је Благојевићева.

Она је навела да је велики проблем лоша расподјела новца у култури, као и непрепознавање да култура и језик чине вертикалу једног народа, без које се у данашњем глобалном свијету може нестати.

Представник Секретаријата за културу управе Града Београда Јован Јовановић је дао подршку бањалучким колегама да добију градско тијело које ће бити посвећено култури.

Он је, испред препуне Вијећнице Банског двора, рекао да је буџет београдског Секретаријата за културу око 25 милиона евра или 3,5 одсто градског буџета.

Округлом столу су присуствовали бројни угледни културни радници из свих области.

Организатори скупа су били Народна и универзитетска библиотека Српске, Културни центар Бански двор као и удружења ликовних, драмских умјетника и књижевника Српске.