latinica  ћирилица
21/09/2016 |  10:21 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

Нови Град: Расте интересовање за узгој малине

Интересовање за узгој малине расте јер је олакшан пласман, а откупна цијена повољна, рекао је стручни сарадник за воћарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић.
Малина - Фото: СРНА
МалинаФото: СРНА

"Предност је што је основна јединица за узгој малине један дунум, а уколико се испоштују све потребне агротехничке мјере, принос је 1,5 тона по дунуму, што је, уз цијену од 2,8 до 3,5 КМ, солидан приход", каже Јокић, који је стручњак у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Он је навео да је најзначајнији малинарски регион подручје Братунца и Сребренице, гдје постоји од 400 до 500 хектара засада малине, док је на подручју Поткозарја малинарство у почетној фази и заступљено је на 10 хектара.

Јокић је навео да је један од ограничавајућих фактора за подизање засада малине квалитет садног материјала.

"Узгајивачима скрећемо пажњу да морају да поведу рачуна да се користи сертификован садни материјал из расадника, а не из производних засада", истакао је Јокић.

Због велике потражње, на тржишту се може наћи много неквалитетног садног материјала, а у претходном периоду проблем су представљале и заражене саднице малине.

Још један ограничавајући фактор јесте припрема парцеле на којој би требало водити рачуна да се прије садње одстрани вишак влаге јер га малина не подноси.

"Наша служба је на располагању узгајивачима. Изласком на терен даћемо савјете како да се правилно обави свака фаза", рекао је Јокић.

Он је додао да је узгој малине подржан кроз републичке подстицаје од 30 одсто од улагања, додатних пет одсто уколико је ријеч о произвођачима млађим од 30 година и још пет одсто за произвођаче који имају формално образовање из пољопривредне праксе.

Ово се односи на комерцијална газдинаства, уз додатне подстицаје за продане малине, о чему извјештај подносе фирме којима се предаје малина.