latinica  ћирилица
19/09/2016 |  19:10 | Аутор: СРНА

Влада Републике Српске: У Приједор уложено око 187 милиона КМ

Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у град Приједор уложила око 143 милиона КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ пласирано је још 44,4 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Влади Српске истичу да је из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за ову локалну заједницу одобрено 16,4 милиона КМ, од чега за путну инфраструктуру 7,3 милиона, регионални водовод на територији Приједора два милиона КМ, а реализован је и значајан број пројеката санације, реконструкције, доградње и изградње нових школских објеката.

У сарадњи са Борачком организацијом реализовани су многи пројекти, од којих су најзначајнији стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида, за шта је издвојено девет милиона КМ и збринуте 622 породице, од чега изградњом станова 158, а неповратним новчаним средствима 464 породице.

За изградњу споменика и спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске са подручја Приједора из републичког буџета издвојено је око 200.000 КМ.

За запошљавање око 610 људи, од 2007. до 2016. године, утрошено је око 2,3 милиона КМ, а кроз програм социјалног збрињавање радника у Приједору збринуто је око 2.500 радника у осам предузећа, за шта је утрошено више од седам милиона КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у Приједору је запослено 268 лица са инвалидитетом, за шта је издвојен милион КМ.

Приједору, као једној од локалних заједница у Републици Српској коју су погодиле катастрофалне поплаве, из Фонда солидарности уплаћено је око 6,6 милиона КМ, кроз платне картице - ваучере 4,8 милиона КМ.

Реализовано је и пет пројеката по наредбама Републичког штаба за ванредне ситуације у укупном износу од 1,4 милиона КМ, а односе се, између осталог, на чишћење ријеке Милошевице, те изградњу и подизање постојећег насипа на Сани.

У оквиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, за Приједор је издвојено 24,3 милиона КМ.

Влада Републике Српске је уложила значајна средства - 23 милиона КМ у путну инфраструктуру на територији Приједора, од чега 16 милиона КМ за рехабилитацију неколико дионица магистралних и регионалних путева.

Ријеч је о рехабилитацији дионица магистралног пута Приједор-Ламовита и Ламовитам-Ивањска-Шарговац, у вриједности од 4,5 милиона КМ, затим магистралног пута Козарска Дубица - Приједор вриједности 3,7 милиона КМ, док је за рехабилитацију магистралног пута Копривна - Приједор Влада обезбиједила 6,5 милиона КМ.

Активностима подршке привреди, Влада Републике Српске је овој локалној заједници издвојила 7,8 милион КМ, од чега пет милиона КМ за подстицај извозу, те 1,9 милиона марака субвенције електричне енергије социјално угроженом становништву.

Када је ријеч о пољопривреди, у ову локалну заједницу у периоду од 2007. до 2015. године, кроз различите пројекте, уложено је око 22 милиона, од чега за подстицај развоју пољопривреде и села више од 19 милиона, те 2,3 милиона КМ заштите од поплава.

"Значајна средства, 13 милиона КМ, уложена су у здравствени сектор, од чега 4,9 милиона марака за набавку савремене медицинске опреме и санацију болнице у Приједору, те пет милиона КМ за изградњу и опремање Центра за хемодијализу", наглашавају у Влади Српске.

За адаптацију, санацију и опремање амбуланти породичне медицине у Приједору обезбијеђено је око три милиона КМ.

Према подацима Владе, у област просвјете, по различитим основама, до сада је у Приједору уложено више од 5,3 милиона КМ.

Средствима Развојног програма, између осталог, изграђен и опремљен нови школски објекат у Горњим Орловцима вриједности 400.000 КМ, за изградњу Основне школе "Јован Дучић" Ламовита издвојено је 300.000 КМ, те 1,2 милиона КМ за доградњу поткровља Електротехничке и средње школе "Ђорђе Натошевић".

Из републичког буџета за санацију, реконструкцију, изградњу и опремање школских објеката издвојено је око 800.000 КМ, а за набавку рачунара и увођење информационих система 1,5 милиона КМ.

Из републичког буџета је кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично, обезбијеђено 6,7 милиона КМ.

Кроз пројекте за омладину и спорт до сада је у ову локалну заједницу уложено око 1,3 милиона КМ, речено је у Влади Српске.