latinica  ћирилица
19/09/2016 |  16:50 ⇒ 20/09/2016 | 07:27 | Аутор: РТРС

Свечано пуштање у рад ТЕ Станари (ВИДЕО)

Термоелектрана у Станарима биће сутра пуштена у рад.
ТЕ Станари - Фото: илустрација
ТЕ СтанариФото: илустрација

Годишње ће производити два милиона мегават часова електричне енергије. Грађена је у складу са директивама ЕУ о заштити животне средине, а у цијели пројекат ЕФТ групација, уложила је 550 милиона евра.

За нешто више од три године у Станарима је саграђена највећа инвестиција у енергетском сектору у региону. Остало је још само да се озваничи завршетак градње капиталног објекта.

- Ми смо у раду већ неких 45 дана без застоја у пуном капацитету иако је пробни рад, тиме се стварају услови за почетак редовног рада, истакао је Саво Мирковић, технички директор ТЕ "Станари".

Испоруком струје из Републике Српске на тржиште, биће знатно побољшана вриједност домаће економије и бруто-производа у овој години, каже Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства.

- Врло је важно да је Република Српска на тај начин потврђена као подручје на коме се вриједи инвестирати,гдје се може инвестирати и гдје су инвестиције успјешне, рекао је Ђокић.

ТЕ "Станари" значајна је за нова радна мјеста и покретач је развоја овог краја.

- То је значајан пројекат који значи за тај цијели крај изузетну ствар али и за цијелу Републику Српску, један моменат који ћете сад имати тамо је око 1000 стално запослених радника а тај број смо добили кроз изградњу ТЕ и проширење рудничких капацитета, нагласила је Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

Свечана церемонија отварања, у присуству бројних значајних гостију, биће одржана сутра, чиме ће бити стављена тачка на градњу електране, која ће радити у складу са највишим еколошким стандардима.