latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:29 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Влада Српске помаже Јелшинград Лива (ВИДЕО)

Бањалучки "Јелшинград Ливар" већ другу годину отежано послује.
Јелшинград - ливар - Фото: Screenshot
Јелшинград - ливарФото: Screenshot

Смањење цијене нафте негативно се одразило на производњу, па од 2014. послују смањеним капацитетом.

Влада Српске настоји да им помогне да преброде кризу и остану важан замајац домаће привреде.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ће се Влада Српске у наредном периоду потрудити да нађе моделе подршке домаћим произвођачима у области индустрије, те да одређеним мјерама растерети привреду.

Ђокић је истакао да су подршка Владе Српске и разумијевање проблема у пословању предузећа "Јелшинград Ливар ливница челика" дали резултате, те је у том предузећу очувана производња.

"Сви радници који су били када су настали проблеми због смањеног обима пословања још раде и примају плате", рекао је Ђокић новинарима након посјете предузећу "Јелшинград Ливар ливница челика".

Ранко Мијатовић запослен је у бањалучком Јелшинград Ливару већ тридесет година. Задовољан је, јер у вријеме када је тешко наћи посао, има радно мјесто. Ипак, често размишља како је некада пословало ово предузеће.

- Некада је било златно вријеме.Радило се и могло зарадити, каже Мијатовић.

То мишљење дијеле и његове колеге, које су с Ранком провеле радни вијек.

Проблеми су настали прије двије године, када је смањена цијена нафте на свјетском тржишту, због чега су и њихови приходи умањени за 30-40 одсто. Успјех је, кажу, што и у таквим условима, није било отпуштања радника. Јелшинград Ливар запошљава 170 радника.

Без обзира на потешкоће у пословању појединих предузећа из ове области, металска индустрија у првих седам мјесеци биљежи раст од 5,8 одсто.