latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:22 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Љиљани Петровић Велика повеља Бранковог кола

У Сремским Карловцима данас је завршено 45. Бранково коло, једна од највећих пјесничких манифестација у региону посвећена великом српском пјеснику Бранку Радичевићу.
Сремски Карловци: Петровић - повеља Бранково коло - Фото: СРНА
Сремски Карловци: Петровић - повеља Бранково колоФото: СРНА

Радичевића /1824-1853/ сматрају за једног од највећих лирских пјесника европског романтизма половине 19. вијека.

На церемонији затварања пјесничке манифестације угледној музичкој умјетници из Новог Сада Љиљани Петровић уручено је признање Велика повеља Бранковог кола.

Уручујући признање, директор Бранковог кола, Ненад Грујичић, истакао је да је Петровићева Повељу добила за надахнути допринос љепоти и животу поезије.

- Петровићева је у свом дуготрајном и богатом музичком дјеловању дала надахнути допринос љепоти и животу поезије, стваралачку радост и љубав према пјесмама и пјесницима на трагу божанског талента Бранка Радичевића - рекао је Грујичић.

Захваљујући за високо признање, Петровићева је отпјевала Радичевићеву пјесму "Молитва".

У чувеној Карловачкој гимназији, гдје је одржана свечаност затварања 45. јубиларног Бранковог кола том приликом премијерно су емитовани видео-снимци настали прије четврт вијека приликом наступа Петровићеве на 20. пјесничкој манифестацији одржаној 1991. године.

Позната Новосађанка, својевремено једна од најпопуларнијих југословенских пјевачица забавне музике, била је представник Југославије на првој Евровизији 1961. године.

У умјетничком програму наступио је Хор Карловачке гимназије под диригентском палицом професора Растка Павлова.

Почаст великој музичкој умјетници дали су и истакнути пјесници Стеван Тонтић, Хусеин Дервишевић и Душан Радак.