latinica  ћирилица
19/09/2016 |  11:12 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Брчански студенти добијају стипендије, тек за прошлу школску годину (ВИДЕО)

Ресорно одјељење брчанске владе одобрило је исплату стипендија за протеклу школску годину за 160 студената друге и осталих година студија, на свим универзитетима. Мјесечна студентска примања су 200 марака за 10-мјесечно образовање у школској години.
Брчко Дистрикт - Фото: РТРС
Брчко ДистриктФото: РТРС

Александар Пантелић студент четврте године Информатике један је од 160 судената који ће због касно усвојеног буџета, за протеклу школску годину добити двије хиљаде марака стипендије. Због кашњења је, каже, био приморан да се за трошкове студирања сналази на разне начине.

"Морали смо да нађемо начине како да исфинансирамо годину, да нешто одрадимо са стране, да посудимо новац, да зарадимо да можемо да платимо...'', истиче Пантелић.

Влада је за претходну академску годину за стипендије у буџету планирала 320 хиљаде марака. На новац према усвојеном правилнику, могу да рачунају и студенти са апсолвентским стажом.

Бошко Стојковић, шеф Одјељења за образовање у Влади дистрикта је нагласио да се њихово право продужује на шест мјесеци по завршетку академске године, који су завршили основне студије.

Влада ће стипендирати и дефицитарна високошколска занимања потребна брчанској привреди, али и одличне ученике, одлучне да студирају.

"Постоје стипендије за студенте и за ученике који су проглашени ученицима генерације. Имамо осам стипендија за ученике који имају просјек 5,00. То значи да стимулишемо дјецу која хоће да уче, која се боре и њима ћемо омогућити стипендирање...'', додао је Стојковић.

Ако се увидом у докуементацију утврди да услове за стипендију испуњава више од предвиђених 160 студената, и њима ће ребалансом буџета бити обезбијеђена средства за њихово будуће образовање.