latinica  ћирилица
19/09/2016 |  08:26 ⇒ 08:35 | Аутор: Глас Српске

"Бема" отворила производни погон у КПЗ Бањалука

Затворски дани постали су нешто краћи и за тридесетак затвореника, који су нашли мјесто за машинама у "Бемином" погону у Казнено-поправном заводу Бањалука.
Бема отворила погон у КПЗ Туњице - Фото: Глас Српске
Бема отворила погон у КПЗ ТуњицеФото: Глас Српске

"Бема" је позната по одличним маркетиншким потезима који су омогућили да за њихове производе чује цијели свијет. Недавно су у САД послали ципеле на адресу Меланије Трамп, супруге кандидата за предсједника САД Доналда Трампа. "Бема" је 2010. године испоручила ципеле спашеним чилеанским рударима који су дуже од два мјесеца били заробљени у јами, а "Бемине" ципелице стигле су и до сина најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића.

Бањалучка фабрика обуће "Бема" отворила је производни погон у кругу затвора на Туњицама гдје затвореници у двије смјене производе дијелове обуће.

Умјесто доколичења у ћелији осуђени за машинама кроје и шију дијелове обуће коју радници "Беме" у својим погонима уграђују у финални производ намијењен за њемачко тржиште.

Производни погон смјештен у затвореном дијелу Казнено-поправног завода усрећио је осуђенике који прекраћују вријеме и уједно зарађују за џепарац.

Технички директор "Беме" Маринко Умичевић, који је познат по оригиналним пословним идејама, каже да ће запошљавање бар дјелимично побољшати положај затвореника.

"За сада је запослено тридесетак осуђеника, али планирамо да проширујемо обим послова па ће бити посла за педесетак затвореника на Туњицама. Идеја је одлична, презадовољан сам и вјерујем да ће осуђеници имати посла током цијеле године", каже Умичевић.

Радници "Беме" су по жељи посао који тренутно обављају затвореници раније носили кући, а углавном се ради о ручном шивењу.

"Послали смо моделаре да их обуче, а они су се изузетно добро показали. Врло су педантни и уредни, задовољни смо квалитетом и уредним терминима испоруке", каже Умичевић.

Директор Казнено-поправног завода Бањалука Горан Селак каже да је привредна јединица у склопу установе потписала уговор о покретању производње дијелова обуће са "Бемом".

"Радници "Беме" су обучавали затворенике 15 дана, а производња је почела 1. септембра. Осуђеници производе дијелове обуће у затвореном дијелу установе и за тај рад примају загарантовани износ плате увећан за бонусе на основу учинка", каже Селак и наглашава да затвореници мјесечно могу да зараде до 150 КМ.

Осуђеници су показали велико интересовање за рад у "Бемином" погону и производња се показала као одличан вид њихове социјализације, а Селак каже да је изузетно задовољан понашањем затвореника који су показали висок степен одговорности и дисциплинованости.

"Уколико се овај пилот-пројекат покаже успјешним постоји могућност и за повећање обима посла и запошљавање додатног броја затвореника", каже Селак.