latinica  ћирилица
01/09/2016 |  17:07 ⇒ 22:10 | Аутор: РТРС

Реаговања: Одлука ЦИК неоснована (ВИДЕО)

Бројна реаговања су поводом одлуке ЦИК БиХ да не достави бирачке спискове Комисији за спровођење референдума РС.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Република Српска једногласно поручује да је одлука неоснована и не смије да буде препрека за изражавање демократске воље грађана 25. септембра о Дану Републике. 

Република Српска има план Б. Одлука да Комисији за спровођење референдума не буду достављени спискови ни у ком случају неће бити препрека одржавању референдума. То је и прије саме одлуке потврдио предсједник Републике Српске Милорад Додик за Н1.

Додик је нагласио да ће Република Српска преиспитати своје законодавство и избацити да је основа за спискове ЦИК.

За политичке партије у Републици Српској ,одлука ЦИК је неоснована и недопуштена. Питају да ли се ЦИК БиХ претворио у федералну изборну комисију.

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић истиче да ова странка сматра да не постоје разлози за одгађање референдума, јер је ту одлуку донијела Народна скупштина.

Сматрају да је овим ЦИК озбиљно нарушио независност институције и њен углед, јер, како кажу, ради по политичком налогу.

Александра Пандуревић (СДС) истиче да ЦИК мора да ради по закону и уставу, а никако по политичким притисцима и пријетњама.

Питање референдума је важно и изјаве министра у Савјету министара Мирка Шаровића да има пречих ствари, вјетар су у леђа оваквим одлукама ЦИК-а, сматра делегат у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац.

- Овакве изјаве подсјећају на изјаве неких Срба који су били први сарадници Алије Изетбеговића - рекао је Кошарац.

Чланови Одбора дјеце потомака погинулих бораца Републике Српске изразили су пуну подршку руководству Српске и народним посланицима који су непоколебљиви у намјери да 25. септембра буде одржан референдум, а удружење Источна алтернатива позвало је грађане да потврде да 9. јануар остане Дан Републике Српске. Предсједник тинк-тенк организације Ист-вест бриџ, Јован Ковачић, сматра да одлука о одржавању референдума о Дану Републике неће бити повучена, јер се о том питању ујединила цијела Српска.

Ковачић наводи да би било зрело да Уставни суд БиХ повуче своју одлуку.

Република Српска не треба да одустане од референдума, а Србија мора да пружи пуну подршку руководству Републике Српске у случају њене спољашње дестабилизације, сматра посланик СРС у Скупштини Србије Војислав Шешељ.