latinica  ћирилица
01/09/2016 |  16:34 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

У Дивичу код Зворника бошњачка дјеца нису дошла на наставу (ВИДЕО)

Школско звоно јутрос је означило почетак нове школске године у свим зворничким основним и средњим школама, а у школске клупе сјело је 5.590 ученика, од тога 460 првачића.
У Дивичу код Зворника бошњачка дјеца нису дошла на наставу - Фото: РТРС
У Дивичу код Зворника бошњачка дјеца нису дошла на наставуФото: РТРС

Наставе није било у подручној Основној школи "Свети Сава" у Дивичу, коју похађа 15 ученика бошњачке националности, јер су родитељи одлучили да данас бојкотују наставу. 

Умјесто ученика, мјеста у школским клупама подручне основне школе у Дивичу попунили су њихови родитељи. Организован је састанак родитеља са директором школе, али и послаником СДА у Парламенту Републике Српске Недимом Чивићем.

Радомир Петровић, директор ОШ "Свети Сава" Зворник, каже да ће родитељи бошњачке дјеце дјецу упутити на наставу под условом да се у дневник уписује назив босански језик. Петровић истиче да је то супротно одлуци Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Ти родитељи нису жељели пред нашу камеру. Епилог састанка је да ће дјеца од сутра кренути у школу, а да ће се питање назива језика рјешавати у наредном периоду.

Чивић каже да су одлучили да од сутра и дјеца у Дивичу иду на наставу, те да ће "овдје уредно учити босански језик и радити по наставном програму Тузланског кантона".

У градској управи жале због бојкота и истичу да су дјеца жртве неусклађених политичких ставова на нивоу БиХ.

ЗОоран Стевановић, в.д. градоначелника Зворника, каже да му је жао што ти родитељи и Бошњаци на овим просторима то поручују бојкотујући наставу. Очекује да ће се врло брзо изнаћи неко рјешење.

Бојкоту наставе јутрос се нису прикључили Бошњаци из Крижевића, Каменице, Кула Града, Снагова и Липља, који су наставу бојкотовали на почетку прошле школске године.