latinica  ћирилица
01/09/2016 |  15:28 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Инспекторат Српске- мјере за реализацију препорука руских инспектора

У циљу реализације препорука које је Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације навела у извјештају о посјети БиХ, Инспекторат Републике Српске је већ предузео мјере у дијелу својих надлежности, како би што прије била укинута привремена одлука о забрани увоза пољопривредних производа из БиХ у Руску Федерацију, саопштено је из Инспектората.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

У дијелу препорука које се односе на начин чувања фитосанитарних сертификата донесен је акт којим је строго наложено да се задужени обрасци фитосанитарних сертификата чувају закључани у за то обезбијеђеним просторима-сигурносним касама, те је покренута процедура набавке истих за све фитосанитарне инспекторе у Републици Српској.

Инспекторат је поднио Министарству управе и локалне самоураве Републике Српске захтјев за одобравање израде печата за све фитосанитарне инспекторе, како би сваки инспектор задужио печата тачно одређеног броја, за који је одговоран и којег је обавезан чувати у сигурносним касама. На тај начин ће се омогућити издавања фитосанитарних сертификата на терену приликом прегледа и утовара пошиљке.

Такође, предузете су и мјере у циљу испуњавања посебних руских фитосанитарних захтјева и додатног упознавања фитосанитарних инспектора са законском регулативом Руске федерације у овој области. Свим фитосанитарним инспекторима Републике Српске достављени су прописи којима је у Руској федерацији уређена ова област надзора, саопштено је из Инспектората.