latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:51 | Аутор: СРНА

Малешевић: У првим разредима 400 ученика мање

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је ове године у прве разреде у Српској уписано 400 ученика мање него прошле године.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

"То је једна просјечна школа и сваке године се број уписаних ученика смањује, што изазива додатне проблеме када је ријеч о технолошким вишковима и запослењу нових, младих људи", рекао је Малешевић у Бањалуци.

Он је навео да је настава данас почела у већини школа, осим у три основне - "Свети Сава" у Добоју, "Свети Сава" у Лопарама и "Петар Петровић Његош" у Берковићима, те Средњој школи у Власеници, гдје су у току грађевински радови и адаптација.

Када је ријеч о уџбеницима, Малешевић је навео да је добио информацију од Завода за уџбенике и наставна средства да су књижаре опремљене свим потребним уџбеницима.

"Постоје мали проблеми са уџбеницима за средњу школу, али имамо обећање да ће уџбеници стићи сљедеће седмице", рекао је Малешевић, прије приредбе поводом почетка нове школске године у бањалучкој Основној школи "Георги Стојков Раковски".

Малешевић је свим ученицима пожелио срећан и успјешан почетак нове школске године и поручио учитељима, наставницима и професорима да је потребно да се максимално ангажују да школарце што боље припреме за живот.

Директор Основне школе "Георги Стојков Раковски" Душан Мишљеновић рекао је да је у ову школу уписано 117, а у све бањалучке школе укупно 1.917 правчића, као и прошле године.

"То је охрабрујући податак, с обзиром на то да смо претходних година имали лагани пад броја уписаних првачића", навео је Мишљеновић.

Он је истакао да план и програм према којем наставници раде у овој школи није крут, те је дозвољено мијењање и допуњавање јер и ресорно министарство иницира просвјетне раднике да предлажу што квалитетнија рјешења.

"Одређених промјена има у српском језику, а очекујемо још промјена, нарочито када је ријеч о настави историје и географије", навео је Мишљеновић.