latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:42 ⇒ 18:49 | Аутор: БЕТА

Иванић: Савјети руководства Србије помоћи ће да донесемо праве одлуке

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је потребно са руководством Србије размијенити мишљење и погледе о референдуму о Дану Републике Српске, као и заједнички сагледати ситуацију у БиХ и региону.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

"Нама из Републике Српске и БиХ јако ће користити савјети и сугестије које ћемо сигурно добити од представника власти у Србији. И ја сам увјерен да ће то бити један користан састанак који ће помоћи нама да донесемо дугорочно праве одлуке", рекао је Иванић агенцији Бета уочи састанка лидера Српске са државним врхом Србије.

Додао и да нема информације које су поједини медији објавили да на састанак неће доћи премијер Србије Александар Вучић, наводећи да што се њега тиче, увијек има смисла сјести и разговарати.

Иванић је додао да он није износио своје погледе о позиву Управног одбор Савјета за примјену мира у БиХ да референдум не буде одржан и да неће то чинити све док не разгвара са руководством из Србије.

Навео је и да се Републици Српској не приговара право на референдум него је више ријеч о томе да тај референдум један дио међународних институција тумачи као изазов одлуци Уставног суда.

"Ја сам још раније рекао да ми можемо спровести одлуку Уставног суда на начин да ћемо додати једну ријеч у нашем празнику да се умјесто дана РС преправи дан државности РС или дан осамостаљена РС или нешто слично, чиме је формално испоштована одлука Уставног суда, а суштински задржан празник и датум који је битан Србима у БиХ", рекао је Иванић.

Референдум о Дану РС најављен је за 25. сепембар, а као Дан предложен је 9. јануар - Свети Стефан.