latinica  ћирилица
01/09/2016 |  10:53 | Аутор: СРНА

Ухапшен Јасмин Виковић због злочина

Припадници Граничне полиције БиХ ухапсили су Јасмина Виковића /45/, осумњиченог за ратни злочин над хрватским цивилима на подручју Коњица 1993. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Хапшење је извршено по налогу Тужилаштва БиХ приликом Виковићевог уласка у БиХ.

Виковић је осумњичен да је, у својству припадника зеничког Диверзантског-извиђачког вода такозване Армије БиХ, на подручју Коњица поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је осумњичен да је, заједно са другим лицима, крајем августа 1993. године, у мјесту Ораховица, у општини Коњиц, учествовао у незаконитом затварању троје старијих цивила хрватске националности, које су мучили, злостављали и премлаћивали, нанијевши им тешке повреде.

Од задобијених повреда један цивил је преминуо у објекту у којем су били затворени, док је другу двојицу затвореника Виковић убио из ватреног оружја.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац одлучиће о даљим мјерама.

Током истраге у овом предмету, Тужилаштво БиХ је дошло до сазнања да осумњичени више година борави у иностранству, те је Граничној полицији издало наредбу да ухапси Виковића одмах по доласку у БиХ.

Из Тужилаштва БиХ наводе да улажу интензивне напоре на откривању и процесуирању починилаца ратних злочина, гдје год се налазе, те у том процесу остварују сарадњу са агенцијама за провођење закона у БиХ и иностранству.