latinica  ћирилица
01/09/2016 |  10:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Блумберг: Спајају се двије највеће њемачке банке

Руководиоци Дојче банке и Комерцбанке разговарали су у августу о могућем спајању, али су одлучили да не форсирају реализацију тог посла пошто су обје банке фокусиране на реструктурирање властитог пословања, извјештава агенција "Блумберг", позивајући се на извор упознат са преговорима.
Спајају се двије највеће њемачке банке - Фото: nezavisne novine
Спајају се двије највеће њемачке банкеФото: nezavisne novine

У прелиминарне разговоре су били укључени генерални директор Дојче банке Џон Крајан, и његов колега из Комерцбанке Мартин Зилке, рекао је "Блумбергов" извор, који је желио да не буде именован пошто је ријеч о приватним разговорима челних људи двије највеће њемачке банке.

Главни финансијски директор Дојче банке Маркус Шенк предводи тим менаџера који испитују могућности таквог плана, навео је неименовани саговорник.

Спајање би обухватило обједињавање послова са грађанима двије водеће њемачке банке, што би омогућило смањење трошкова и "рађање" већег европског кредитора, способног да се успјешније такмичи са конкуренцијом, додао је извор.

Обје банке су, према његовим ријечима, одлучиле да се усредсреде на своје унутрашње престројавање прије поновиних потенцијалних разговора.

Портпароли Дојче и Комерцбанке одбили су да дају коментар. "Менаџер Магазин" је раније извјестио да Дојче банка истражује могућност спајања са Комерцбанком, не наводећи одакле је добио информацију.

Коментаришући медијске написе, Крајан је рекао директорима на конференцији чији је домаћин био лист Ханделсблат у Франкфурту, да не разматра удруживање, већ да умјесто тога покушава да смањи компанију.

На питање да ли је њемачки зајмодавац у потрази за партнером, Крајан је одговорио: " Не. Дио посла на ком радимо јесте да банка буде мало мања, да буде мало једноставнија".

Највећи њемачки кредитор је саопштио да у 2016. можда неће бити профитабилан, а Комерцбанка је раније у августу прогнозирала пад нето добити за цијелу годину. Акције Дојче банке су пале 42 одсто у овој години, а Комерцбанка је ослабила за 34 одсто, наводи њујоршка агенција.