latinica  ћирилица
01/09/2016 |  09:49 ⇒ 18:49 | Аутор: Блиц

Блиц: ОБА у акцији дестабилизовања Српске и Србије?

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ покренула је акцију "Врућа касна јесен - рана зима" с циљем дестабилизовања Републике Српске и Србије, пише "Еуроблиц".
Обавјештајно - сигурносна агенција БиХ - Фото: илустрација
Обавјештајно - сигурносна агенција БиХФото: илустрација

У посједу овог листа је повјерљиви документ безбједносних служби, достављен највишим српским званичницима са обје стране Дрине, у коме се тврди да "ОБА све више измиче надзору и контроли".

У документу се наводи и да ОБА "планира инциденте" у Српској и Србији, због чега је покренута акција на територији БиХ и Србије.

Операција "Врућа касна јесен - рана зима" подразумијева акције обавјештајних и параобавјештајних тијела и организација, попут служби, агенција, неформалних радикалних и екстремних група, невладиних организација, појединаца - сарадника са искуством.

У повјерљивом документу наводи се да отуђени центри моћи у ОБА планирају седам категорија обавјештајних активности - од прикупљања информација, прислушкивања и праћења водећих српских политичара, до предузимања агресивних акција у Српској и Србији.

"Еуроблиц" пише и да за ову операцију зна Безбједносно-информативна агенција /БИА/ Србије која је открила многе мјере праћења и техничког надзора које се из Сарајева, у оквиру акције, предузимају према најодговорнијим државним функционерима Србије.

Извори листа тврде да су предузимање агресивних акција и примјена насилних метода планирани као реакција на заказани референдум о Дану Републике и да ће бити реализовани без обзира на то да ли ће он бити одржан и ма какви резултати референдума били.

У информацији безбједњака, између осталог, пише да бошњачка компонента у ОБА мјесецима прати и прислушкује предсједника Републике Српске Милорада Додика, премијера Српске Жељку Цвијановић, предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића и бројне политичке функционере и представнике Српске у Сарајеву.