latinica  ћирилица
01/09/2016 |  08:57 | Аутор: Агенције

Почео 73. филмски фестивал у Венецији

Међународни филмски фестивал у Венецији, 73. по реду, отворен је синоћ филмом "La La Land" са Рајаном Гослингом и Емом Стоун у главним улогама, преносе медији.
Филмски фестивал у Венецији (АРХИВ) - Фото: ТАНЈУГ
Филмски фестивал у Венецији (АРХИВ)Фото: ТАНЈУГ

Ријеч је о ретро џез мјузиклу који говори о мукама и радостима с којима се суочавају они који слиједе своје снове, а Гослинг и Стоун су, како говоре прве критике, бриљантно одиграли своје улоге.

 Након отварања фестивала, у знак поштовања према жртвама потреса који је прошле недјеље погодио централну Италију, синоћ није одржана традиционална гала вечера и пријем. Филм "La La Land"

редитеља Демијена Шазела један је од двадесет уврштених у конкуренцију за Златнога лава.

У четвртак слиједи пројекција филма "Les beaux jours d`Aranjuez" Вима Вендерса, а ријеч је о адаптацији драме аустријскога писца Петера Хандкеа.

У главној конкуренцији најстаријега фестивала на свијету, венецијанске Мостре, биће приказан и филм Теренса Малика "Voyage of Time", документарац о свемиру у којем улогу наратора има Кејт Бланчет, затим трилер модног дизајнера Тома Форда "Nocturnal Animals" у којем играју Џејк Џиленхол и Ејми Адамс.

Ту су још и "Jackie",биографски филм о Џеки Кенеди коју глуми Натали Портман, затим "On the Milky Road" (На млијечном путу) Емира Кустурице с Моником Белучи, "Paradise" Андреја Кончаловског о троје појединаца чији се путеви укрштају усред рата и многи други, преноси Хина.

Ван конкуренције биће приказана и драма на тему Другог свјетског рата "Hacksaw Bridge", у режији Мела Гибсона као и римејк класичног вестерна "Седморица величанствених" Ника Пицолата.

Златног лава за животно дјело примиће француски глумац Жан-Пол Белмондо и пољски редитељ Јержи Сколимовски, док ће посебне пројекције бити посвећене редитељу Мајклу Чимину и Абасу Киаростамију који су преминули у јулу.

Деветочлани жири предводи британски редитељ Сем Мендес, а одлука о наградама бит ће објављена задњег дана фестивала, 10. септембра.