latinica  ћирилица
31/08/2016 |  16:41 | Аутор: Блиц

Мексички предсједник на удару критика због доласка Трампа

Предсједник Мексика Енрике Пења Нијето суочио се с таласом критика у земљи због одлуке да се данас састане с републиканским предсједничким кандидатом Доналдом Трампом који је имигранте из Мексика назвао "силоватељима" и криминалцима.
Доналд Трамп - Фото: АП
Доналд ТрампФото: АП

Бивша прва дама Маргарита Савала, која је и сама била предсједничка кандидат, рекла је да Трамп није добродошао у Мексико. "Ми Мексиканци имамо понос и одбацујемо твој говор мржње", навела је она на Твитеру.

Најмање два протеста већ су заказана у центру главног града Мексика, а канцеларија Пења Нијета није хтјела да навела гдје ће и када бити одржан састанак с Трампом који долази на позив мексичког предсједника.

Познати историчар Енрике Краусе рекао је да Мексиканци очекују "ништа мање од извињења" од Трампа зато што их је назвао "криминалцима и силоватељима".

Поредећи састанак предсједника и Трампа с одлуком британског премијера Невила Чембрлена да потпише споразум с Њемачком 1938, Красуе је рекао да се "тиранима треба супротставити, а не да се с њима мири".

И сам Пења Нијета је у марту поредио Трампа с нацистичким лидерима због његовог говора.

- Тако су дошли Мусолин и Хитлер - рекао је тада Пења Нијето.

Многи Мексиканци сматрају да је Трамп изненадио Пења Нијету прихватајући позив мексичког предсједника који је позвао оба америчка предсједничка кандидата.

Лист Универсал је у уредничком коментару навео да је Трамп "ухватио мексичке дипломате спуштеног гарда" прихватањем позива и да је "корак испред њих".

- Жељели су да позову Хилари Клинтон али је то значило да их позову обоје и нико није мислио да ће Трамп прихватити - рекао је аналитичар Алехандро Опе.

У Мексику влада златно правило да се избјегава заузимање страна у америчкој политици, па су зато била два позива.

Пења Нијето је признао да је позвао оба кандидата, наводећи да "вјерује у дијалог за промоцију мексичких интереса и изнад свега заштиту Мексиканаца свуда".