latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:20 | Аутор: СРНА

Рано за процјене штете због забране извоза у Русију

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић сматра да је рано за процјене штете коју ће воћари имати због забране извоза пољопривредних производа из БиХ у Русију и да није добро развијати стратегију о губицима, већ створити услове да се што прије омогући извоз.
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко) -
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко)

Рачић је данас у Новом Граду за Срну изјавио да је и Привредна комора Републике Српске активно укључена у рјешавање проблема.

- Воћари у Поткозарју имају далеко веће капацитете, него што је извезено у Русију и сумњам да је у том погледу било злоупотреба, већ је ријеч о процедуралном дијелу у вези са фитосанитарним прегледом. Потребно је да се то усклади са нормативима које захтијева Русија - истакао је он.

Наглашавајући да се нада да ће то бити урађено у што краћем року и да ће извоз бити одблокиран, Рачић је оцијенио да ће у супротном произвођачи имати знатне губитке јер ће се одједном на тржишту појавити знатна количина воћа, што ће довести до пада цијена уколико се не нађу алтернативна тржишта.

Он сматра да је боље обезбиједити поново извоз у Русију, гдје је у посљедње двије године, од увођења санкција ЕУ Русији, извезена знатна количина воћа из Поткозарја.