latinica  ћирилица
31/08/2016 |  14:41 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

БиХ на Међународном сајму књига у Пекингу

Амбасада БиХ у Пекингу је својим ангажманом омогућила представљање БиХ на 23. пекиншком међународном сајму књига "БИБФ 2016", на којем се представило 2.400 излагача из 86 земаља.
Пекинг - Фото: РТРС
ПекингФото: РТРС

Сајам је трајао од 24. до 28. августа, паралелно са одржавањем 14. пекиншког међународног фестивала књиге, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Штанд БиХ је, у складу са споразумом земаља централне и источне Европе и Кине "16 плус један" и мотом "Калеидоскоп културних различитости", био постављен у почасном павиљону, посебно припремљеним за ове земље.

Организатор Сајма, Кинеска национална корпорација за увоз и извоз публикација, покрила је све трошкове постављања и уређења штанда БиХ и платила трошкове допремања књига и других изложбених експоната, као и трошкове путовања и смјештаја двочлане делегације из БиХ, Ибрахима Спахића испред Међународног центра за мир и Данила Новаковића испред издавачке куће "Бесједа" из Бањалуке.

Тема наступа БиХ била је материјално и нематеријално културно благо БиХ на Листи свјетске баштине УНЕСКО-а /Стари мост у Мостару, мост Мехмед Паше Соколовића у Вишеграду, стећци и плави змијањски вез/, чију је презентацију припремило Министарство цивилних послова у сарадњи са Амбасадом БиХ у Пекингу.

Реализован је и специјални програм промоције оригиналне ношње са Змијања са надалеко чувеним змијањским везом и костим умјетнице Нермине Варешановић инспирисан мотивима народних ношњи у комбинацији са босанским срмовезом.

Амбасадор БиХ у Кини Борислав Марић и савјетник Митхат Пашић, који су присуствовали свечаној церемонији отварања Павиљона централне и источне Европе и штанда БиХ, уручили су замјенику министра културе Кине Јану Ксиаохонгу реплику Повеље Кулина бана, која је написана 1189. године.