latinica  ћирилица
31/08/2016 |  14:33 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Шаровић: БиХ има потенцијал да за 50 одсто повећа извоз у Русију

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је у Сарајеву да је руска инспекција која је боравила у БиХ утврдила да БиХ има потенцијале и могућности за знатно повећање обима извоза воћа и поврћа у Руску Федерацију.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је истакао да се у извјештају руске стране наводи да БиХ располаже са количином воћа и поврћа да може повећати извоз у Русију за 50 одсто, у односу на оно што је извезено у истом периоду прошле године.

Он је нагласио да ће Министарство спољне трговине и економских односа учинити све што је у његовој надлежности да се отклоне недостаци наведени у извјештају руске инспекције, да би што прије била укинута привремена одлука о забрани увоза пољопривредних производа из БиХ у Руску Федерацију.

Шаровић је навео да се у извјештају Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације-Росељхознадзора, која је од 17. до 20. августа боравила у БиХ, наводи да пољопривредни произвођачи и пољопривредна добра у БиХ узгајају, а извозници у Русију извозе производе високог фитосанитарног ризика, не узимајући у обзир посебности руских фитосанитарних захтјева.

"Они наглашавју да инспектори који врше фитосанитарну контролу производа при њиховом узгоју, паковању и извозу не узимају у обзир посебне фитосанитарне захтјеве руске стране јер не располажу са списком штетних организама који имају значење карантина за Руску Федерацију", рекао је Шаровић и додао да је Управа за заштиту здравља биља БиХ упутила овај списак надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта гђе санитарни инспектори врше фитосанитарну контролу.

Према његовим ријечима, руска страна је констатовала да се обрасци фитосанитарних сертификата у инспекторатима ентитета и код фитосанитарних инспектора, посебно у Републици Српској, чувају на мјестима доступним лицима са стране, а на печатима недостаје ознака да орган који је издао фитосанитарни сертификат припада БиХ.

Шаровић је рекао да су руски инспектори имали и више замјерки на двије лабораторије које су посјетили.

"Управа БиХ за заштиту здравља биља не посједује централизоване базе података за издате сертификате и њихове електронске копије и њих не добија од два ентитета и Брчко дистрикта. То отежава давање информација по хитном поступку на основу захтјева руске стране у вези са питањима о поријеклу производа са издатим фитосанитарним сертификатима од БиХ који се увози у Руску Федерацију из трећих држава у односу на које је Русија увела узвратне економске санкције", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, руска страна констатује да све наведено свједочи о одсуству у БиХ јединственог централизованог система за осигурање фитосанитарне безбједности за производе високог фитосанитарног ризика намијењених за извоз у Руску Федерацију.

Шаровић каже да руска страна сматра да је могуће да се ове питања у што краћем року превазиђу и да су га замолили да предузме одговарајуће мјере за усавршавање система фитосанитарне контроле током производње и припреме производа намијењених за извоз у Руску Федерацију, те да он информише руску страну о томе што прије, да би забрана извоза у Руску Федерацију могла што прије бити укинута.

Шаровић је истакао да ће његово министарство предузети све да се испуне препоруке руске инспекције, односно да се у сарадњи са надлежним ентитетским тијелима обезбиједи да БиХ извози у Руску Федерацију воће и поврће према стандардима које тражи руска страна.

"Ми смо већ предузели одговарајуће мјере, одржали смо састанке са вођством инспектората Српске и ФБиХ, предузећемо наредних дана све друге кључне активности да би се систем у што скоријем времену ускладио према захтјевима руске стране", нагласио је Шаровић.

Он је напоменуо да руска страна жели да оно што иде према Руској Федерацији, укључујући издавање сертификата, њихово чување, као и неки други фитосанитарни услови буду у складу са са захтјевима и стандардима руске стране.

Шаровић је рекао да ће и руска инспекција за храну и пријем објеката за извоз хране животињског поријекла, односно меса, 11. септембра доћи у БиХ. "Имамо званичну потврду да ова руска инспекција долази у БиХ 11. септембра и да ће остати двије седмице и обићи најмање 20 извозних објеката које смо пријавили", навео је Шаровић.

Русија је почетком августа донијела привремену одлуку о забрани увоза пољопривредних производа из БиХ због сумње на поријекло робе, али и квалитет инспекцијског надзора.

Шаровић није желио да коментарише јучерашњу одлуку Управног одбора Савјета за спровођење мира чији су амбасадори, уз издвојено мишљење Русије, позвали власти Републике Српске да не одрже референдум о Дану Републике Српске.