latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђорђе Кадијевић добио награду за допринос хорору

Познати српски редитељ и сценариста Ђорђе Кадијевић први је добитник награде "Бела Лугоши", коју Dead Lake фестивал додјељује за изузетан допринос хорор умјетности, саопштено је данас.
Ђорђе Кадијевић (Фото: 4.bp.blogspot.com) -
Ђорђе Кадијевић (Фото: 4.bp.blogspot.com)

"Dead Lake 2: Повратак хорора и вина", који се одржава од 7. до 11. септембра под слоганом "Hell of a Festival!" (Паклено добар фестивал) у биоскопу Абазија крај језера Палић, представиће релевантан пресјек најзначајнијих дугометражних остварења хорор жанра из цијелог света, а фокус овогодишњег фестивала је на регионалним филмовима.

Савјет фестивала одлучио је да први лауреат ове новоустановљене награде за изузетан допринос хорор умјетности буде прослављени редитељ Ђорђе Кадијевић, саопштили су организатори.

"Изненађен сам јер нисам навикао на јавна признања и нисам их очекивао, нарочито не сада, када сам мислио да је завршено са мојим бављењем умјетношћу. Људима сам приказивао стравоужасне филмове, неки од њих су третирали древну тематику вампиризма, али ја сам то урадио са осећајем растерећености, јер вампира више нема на овим просторима - побјегли су када су видјели шта све људи раде," изјавио је Кадијевић поводом награде коју је добио.

Кадијевић је један од најпознатијих и најцјењенијих српских и југословенских редитеља, који се у свом филмском опусу бавио се најразличитијим темама - од ратних мотива, па све до фантастике и хорора, чији је зачетник на простору бивше Југиославије.

Најпознатија остварења која потписује су култни филмови "Лептирица" и "Свето место".

Добио је Гран При Европе на фестивалу у Риму за најбољу ТВ серију "Вук Караџић", која се и даље сматра најбољом ТВ серијом икад снимљеном на нашим просторима.