latinica  ћирилица
31/08/2016 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Бијела кућа: ЕУ да не предузима једностране мјере против Епла

Бијела кућа упозорила је ЕУ да не предузима једностране мјере, након што је тражила да компанија Епл плати Ирској 13 милијарди евра заосталих пореза.

"Забринути смо због унилатералног приступа", саопштио је портпарол Бијеле куће Џош Ернест, наводећи да овај потез "пријети да поткопа напредак који су САД учиниле заједно са Европљанима да систем опорезивања компанија које послују на међународном плану буде фер".

"Кад кажем фер, мислим првенствено на пореске обвезнике, али и на компање које покушавају да послују широм свијета, што на крају доноси добробит и другим привредама", рекао Ернест, пренио је АФП.

Брисел је саопштио да је Епл, који важи за најврједнију компанију на свијету, практично избјегавао све порезе на пословање у Унији преко нелегалних аранжмана са Даблином, који су америчкој компањи дали нефер предност над конкуренцијом.

Епл и Влада Ирске су одмах саопштили да ће се жалити против одлуке Европске комисије, а произвођач ајфона је упозорио да би то могло довести до губитка радних мјеста у Европи.