latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:30 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Венеција- Креће трка за Златним лавом

Вечерас почиње 73. Венецијански филмски фестивал, у чијем главном такмичарском програму провјерени филмски аутори крећу у трку за наградом Златни лав.
Филмска награда "Златни лав" (Фото: arch2o.com) -
Филмска награда "Златни лав" (Фото: arch2o.com)

Ове године у Венецији премијере ће имати нови филмови Теренса Малика, Андреја Кончаловског, Емира Кустурице, Дениса Вилнева, Вима Вендерса, Амата Ескалантеа, Тома Форда, Франсоа Озона...

Филмски сајтови напомињу да се са нестрпљењем очекује Маликов филм "Путовање живота", документарац са наратором глумицом Кејт Бланшет, који се бави постанком свијета.

Са нестрпљењем се очекује и нови филм венецијанског слављеника Кончаловског "Рај", затим Кустуричино ново остварење "На млијечном путу" са Моником Белучи, које је снимано већином у Републици Српској, а које ће бити приказано посљедњег дана Фестивала, 9. септембра.

Филм Дениса Вилнева "Долазак" бави се првим контактом људи са ванземљаском цивилизацијом, док филмски критичари апострофирају и филм Кристофера Мареја "Слијепи Христ", који говори о човјеку који живи у чилеанској пустињи и вјерује да је он лично Христ.

Фестивал ће бити отворен вечерас филмом "Ла ла ленд" Демијена Шазела, а жиријем предсједава Сем Мендез, аутор познат по остварењу "Америчка љепота".