latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:51 | Аутор: СРНА

У Новом Граду "Дани пчеларства, воћарства и нашег села"

У Новом Граду данас ће бити отворена манифестација "Дани пчеларства, воћарства и нашег села", која ће окупити тридесет излагача, углавном пчелара.
Мед - Фото: СРНА
МедФото: СРНА


Током дводневне манифестације домаћи произвођачи имаће прилику да представе грађанима своје производе.

У оквиру кампање "Наше је боље" на манифестацији ће учествовати и представници подручне Привредне коморе Републике Српске.

На подручју општине Нови Град регистровано је 48 пчелара, који посједују 3.000 пчелињих друштава на 57 локација.

У области воћарства у овој општини регистровано је 29 произвођача у систему интегралне заштите који узгајају воће на 31,7 хектара, од којих је 3,6 хектара засађено аронијом.

У повртарској производњи су 44 произвођача који се баве пластеничком производњом на 15.000 метара квадратних, 65 коопераната производи краставце корнишоне за њемачку фирму "Кине" на шест хектара, а осим тога производњом поврћа на отвореном бави се још 32 произвођача на површини од 28 хектара.

Манифестација "Дани пчелартсва, воћарства и нашег села", коју у сарадњи са Друштвом пчелара, Удружењем воћара и Удружењем жена "Плодови села" организује општина Нови Град, биће отворена у 12.00 часова.

У оквиру манифестације ће 1. септембра, у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде бити организовано предавање за пчеларе.