latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:44 ⇒ 09:23 | Аутор: РТС

Јапан, надмудривање полиције с убицом

Јапански медији уживо преносе видео-снимке из града Вакајама у истоименој префектури у западном Јапану, гдје полиција у окружењу држи четрдесетпетогодишњег мушкарца осумњиченог за убиство једне и рањавање три особе.
Јапанска полиција (фото: Twitter) -
Јапанска полиција (фото: Twitter)

Осумњичени Јасухиде Мизобата, са два пиштоља у рукама, већ девет сати одбија да се преда полицији која кроз преговоре покушава да га приволи да положи оружје.

Мизобата је јуче у локалној грађевинској фирми напао запослене ватреним оружјем, усмртивши једну и ранивши три особе.

Касније у току дана полиција је примила дојаву да је осумњичени примјећен на улици и у потјеру за њим упутило се патролно возило полиције, али је Мизобата отворио ватру на њега, након чега је побјегао.

Међутим, касније је, око један сат ујутру по јапанском времену, поново откривен и притјеран на градилиште, гдје се већ девет сати налази окружен полицијом и бројним новинарима.

Јапански медији јављају, да је Мизобата у више наврата испалио хице изнад глава полицајаца, те да је био виђен како са цијеви на сљепоочници размишља о самоубиству.

Упркос томе што је осумњичени испалио неколико хитаца, полицајци нису узвратили ватру и покушавају да га убиједе да положи оружје.

У Јапану, земљи од 127 милиона становника, годишњи број жртава од ватреног оружја може се избројати на прсте једне руке, између осталог, јер се оно строго контролише, па је овај случај изузетно ријетка појава.