latinica  ћирилица
30/08/2016 |  19:15 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Министарство цивилних послова БиХ тражи измјену Закона о лијековима (ВИДЕО)

Министарство цивилних послова БиХ тражи измјену Закона о лијековима, али не да би смањило превисоке цијене лијекова, него да би промијенило састав Стручног савјета Агенције за лијекове.
Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ - Фото: РТРС
Агенција за лијекове и медицинска средства БиХФото: РТРС

Уколико приједлог буде усвојен, Република Српска би изгубила једног представника у том тијелу, а Савјет министара би први пут добио своја два представника, иако је здравство у надлежности ентитета. Из Републике Српске поручују да је то још један покушај преноса надлежности.

Умјесто по три представника ентитета и једног Брчко дистрикта, у Стручном савјету Агенције за лијекове требало би да сједе по два представника ентитета, један из Брчког и два из Савјета министара. Тиме би Савјет министара добио надлежност у здравству коју до сада није имао.

Министарство цивилних послова БиХ је након детаљније анализе, а у сврху ефикасности рада Стручног савјета, дало приједлог да је потребно измијенити састав Стручног савјета и укључити представнике Савјета министара БиХ, који долазе из различитих ентитета, по два кандидата из ентитетских министарстава здравства, те једног кандидата из Брчко Дистрикта.

Како би представници Савјета министара требало да допринесу бољем раду Стручног савјета и саме Агенције, осим што би добили нове фотеље, упркос детаљној анализи, није појашњено. Оно што је јасно, сматра Лазар Продановић, актуелни члан Савјета, јесте да се ради о преносу надлежности.

- Било је за очекивати да ће Савјет министара усвојити Правилник о максималној цијени лијекова у БиХ, а не расправљати о измјени закона којим би се на други начин бирали чланови Стручног савјета Агенције за лијекове. СНСД је става да се ради о преносу надлежности и гласаћемо против закона - каже Продановић.

Закон је у процедури, потврђује министар у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић.

Потребно је, каже, што прије одблокирати рад Савјета, који већ три године не може да донесе никакву одлуку.

- Трага се за рјешењем - додаје он.

Приједлог Адила Османовића је да двоје представника из Савјета министара долазе из два ентитета, што би онда, по Шаровићевом признању, чинило троје представника из Српске. Уз малу разлику – то не би били представници институција Српске, него би први пут ниво БиХ ушао у простор здравства. Досадашњи састав Стручног савјета није дозвољавао прегласавање, каже министар здравља Српске, Драган Богданић, а предложена структура отвара ту могућност.

- Ми дуже вријеме имамо проблем са радом Савјета и то је покушај да се другом прерасподјелом људи доносе одлуке које ће бити на штету Српске - сматра Богданић.

Док се цијенама лијекова нико не бави, а постизборно обећање, да ће први потез новог директора Агенције за лијекове бити управо њихово смањење, заборављено – једино до чега се "детаљном" анализом дошло је да треба мало заротирати фотеље и омогућити нове надлежности Савјета министара. А док се министри играју фотељама, грађани БиХ купују најскупље лијекове у региону – у неким случајевима, до пет пута скупље.