latinica  ћирилица
30/08/2016 |  18:09 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Сјећање на стравичан злочин на Озрену и Возући (ВИДЕО)

У Петрову, код Манастира Озрен, служен је парастос и положени вијенци поводом Међународног дана несталих, а присутни су се присјетили и 412 Срба с овог простора који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Озрен - Дан несталих - Фото: РТРС
Озрен - Дан несталихФото: РТРС

Пронађена су 383 лица, док се 129 још воде као нестали. На Озрену је са 11 локација измјештено 131 тијело. 

Радомирка Дувњак са Купреса данас живи у Власеници. Мужу, који је на Купресу заробљен 1992. године и одведен у хрватски затвор од тада се губи сваки траг.

- Страшно је тешко све ове године трагати за судбином свога најмилијег, а да не знаш гдје су његове кости, да га достојно сахраниш, да оставиш дјеци у будућности да не знају гдје им се налази гроб њиховог најмилијег - каже Радомирка.

Представници породица несталих кажу да су им многи давали обећања да ће пронаћи тијела њихових најмилијих, али да до сада нико то није испунио.

- Ми смо им дјелимично повјеровали и дали смо им до знања да желимо у року најмање три мјесеца да нам дају одговор шта су урадили са својим обећањем које траје већ 20 и више година - каже Марко Грабовац, предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

На Озрену и Возући почињен је стравичан злочин. Правосудне институције БиХ не раде свој посао, сагласни су предстваници организација погинулих бораца и несталих.

- Сви су елементи ту да има све карактеристике необориве за локални геноцид - каже Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Зоран Благојевић, ратни командант Војске Републике Српске каже да је у логор Одреда "Ел Муџахид" извршена највећа тортура и највећи злочин над припадницима ВРС.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица истиче да велики проблем у тражењу несталих представља измјештање посмртних остатака, које се како каже, доста често дешавало у ФБиХ.

Породице несталих плаше се да ће живи свједоци почињених злочина умријети и да се никада неће сазнати истина.

- Рјешење мора бити. На крају крајева правда је увијек спора, али је она достижна - истиче Миладин Драгичевић,  изасланик предсједника Републике Српске.

Према сазнањима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, на подручју Озрена и Возуће погинуло је више од 1.100 Срба у офанзиви припадника такозване Армије БиХ, укључујући и одред "Ел муџахедин".