latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:23 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Алумина и Сасе - инвестиције и нова радна мјеста (ВИДЕО)

Зворничка Алумина и сребренички рудник олова и цинка Сасе најуспјешнија су два привредна колектива у индустријском сектору на регији Бирач.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Ове двије компаније заједно запошљавају око 2000 радника, а већину производа извозе на инострано тржиште. У плану је проширење производње и нова радна мјеста. 

Више од 1260 радника, колико Алумина тренутно запошљава има редовна примања, доприносе и регрес. Мало које предузеће може данас тиме да се похвали каже Драган Радић који у овој компанији ради 25 година.

Руководство компаније најављује нове инвестиције иностраних партнера и нових стотину радних мјеста, побољшање услова рада и унапређење пословања.

Предсједник Управног одбора Милорад Мотика најавио је да ће у овој компанији доћи до раста производње и дохотка, те до новог запошљавања радника.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је након разговора с Мотиком да је ова компанија осигурала раст производње у 2016. години.

Истовремено, рудник олова и цинка Сасе из Сребренице биљежи одличне пословне резултате. Конкурси за раднике, практично у овој компанији стално су отворени.

- Имамо 525 радника, редовно исплаћујемо плате и концесионе накнаде које износе 720.000 КМ - рекла је Јелена Петрић, предсједница УО Грос Сасе.

Министар Ђокић је рекао да је најважније да је производња у руднику Сасе континуирана, да износи преко 300.000 тона, те да се очекује њен даљи раст.

Алумина и Сасе представљају ослонац привредног развоја средњег Подриња и овог дјела Републике Српске. Привредни раст, према очекивању министра Ђокића, пројектован је и у наредним годинама.