latinica  ћирилица
30/08/2016 |  16:14 | Аутор: РТРС

"Пријем и смјештај ученика у Средњошколски дом у Бањалуци у надлежности директора и УО"

Mинистaрствo прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe нема надлежност када је у питању пријем и смјештај ученика у Средњошколски дом у Бањалуци, него је пријем и смјештај ученика у искључивоj надлежности директора и управног одбора дома, саопштено је данас из Министарства.
Средњошколски дом Бањалука - Фото: nezavisne novine
Средњошколски дом БањалукаФото: nezavisne novine

У складу са Законoм о ученичком стандарду прописано је да се пријем ученика у дом врши на основу јавног конкурса, који расписује управни одбор дома до 1. августа текуће године, а пријем ученика у дом обавља се прије почетка нове школске године.

Истим законом прописано је и да је директор дома одговоран за сигурност ученика који су смјештени у дому.

У складу са Статутом Средњошколског дома Бањалука, капацитет установе је 240 ученичких мјеста. Прошле године, руководство дома доставило је Министарству у септембру коначну ранг листу ученика који су примљени у дом с обзиром да Министарство субвенционише исхрану и смјештај ученика и исплаћује плате запосленима.

Министарство је обавијештено да је у Дом примљено 307 ученика. Процедура пријема ученика обављена је на начин како прописује Закон о ученичком стандарду.

Министарство просвјете и културе Српске свјесно је незадовољства родитеља и ученика који нису успјели да добију смјештај у дому, али не може преузети одговорност за сигурност и смјештај прекобројног броја ученика у Средњошколски дом у Бањалуци,  будући да је директор дома одговоран за сигурност ученика који су смјештени у дому, наведено је у саопштењу.

У складу са Законом о ученичком стандарду, редослијед ученика за пријем утврђује се на ранг-листи на основу успјеха ученика у претходном школовању, социјалног статуса породице ученика и удаљености мјеста пребивалишта од мјеста школовања. Пријем докумената на основу јавног конкурса, расподјелу мјеста и усељавање ученика врши комисија дома, коју именује директор дома.

Кандидат може поднијети приговор комисији, на ранг-листу, у року од осам дана од дана њеног објављивања на огласној табли или интернет страници дома. Комисија је дужна да у року од осам дана одлучи о поднесеним приговорима, након чега доноси коначну ранг-листу кандидата за смјештај у дому.

Рјешење о праву на смјештај у дому доноси директор дома на основу коначне ранг-листе. Кандидат који је незадовољан рјешењем може изјавити жалбу управном одбору дома у року од осам дана од дана пријема рјешења. Одлука управног одбора је коначна и против те одлуке није дозвољена жалба, али се може покренути поступак код надлежног суда, саопштено је из Министарства.