latinica  ћирилица
30/08/2016 |  13:22 | Аутор: СРНА

Пандуревић-Кошарац: Нико никога не треба да се боји у БиХ

Шефови клубова посланика СДС-а и СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић и Сташа Кошарац поручили су данас да у БиХ нико никога не треба да се боји и позвали све политичаре да се уздрже од запаљиве реторике.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

"Треба да се боје само криминалци и терористи, и то је једна од порука заједничке вјежбе МУП-ова Републике Српске и Србије", рекла је новинарима Пандуревићева, коментаришући изјаву посланика СДА Садика Ахметовића који је изазвао низ реаговања посланика из Републике Српске, захтјевом да се парламент БиХ позабави и питањем одржавања здружене полицијске вјежбе МУП-ова Српске и Србије у Лозници.

Она је подсјетила да је управо Ахметовић, у вријеме када је био министар безбједности БиХ, потписао споразум са тадашњим министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем о сарадњих полицијских агенција двије земље у борби против тероризма, корупције и прекограничног криминала.

"Међутим, данас су неке Ахметовићеве поруке другачије, као да држи страну терористима", нагласила је Пандуревићева.

Она сматра да подијељена мишљења у БиХ у вези са одржавањем референдума о Дану Републике Српске неће негативно утицати на рад институција БиХ, посебно Савјета министара.

И Кошарац сматра да у БиХ нико никога не треба да се плаши, као и да у вријеме предизборне камање не треба користити запаљиву реторику.

Кошарац је реплицирао Ахметовићу, који је критиковао посланика СНСД-а Милицу Марковић јер је, коментаришући здружену вјежбу у Лозници, навела да "неки Бошњаци и треба да се плаше".

"Нећу да говорим у име Марковићеве шта је мислила да каже, али морамо бити свјесни чињенице да је акција која је спроведена у Лозници била посвећена организованом облику борбе против тероризма", рекао је Кошарац, те напоменуо да изјаву Марковићеве треба посматрати једино у контексту чињенице да у БиХ постоје радикалне исламистичке групе.

Он је позвао све грађане у БиХ да не насједају на запаљиву реторику појединих политичара, а посебно оних из неких странака из дијела Федерације БиХ.

Кошарац је позвао и све грађане у Републици Српској да, без обзира на националну припадност, изађу на референдум о Дану Републике Српске, 25. септембра и да се слободно и по својој вољи изјасне о референдумском питању.

Он је нагласио да су све припреме за референдум у Српској спроведене у пуном институционалном капацитету Српске и у складу са Уставом и законима Републике Српске, што је потврдио и Уставни суд Републике Српске.

"Референдум, као највиши облик изражавања демократске воље грађана, сигурно ће се десити 25. септембра у Републици Српској, и неће произвести никаве безбједносне импликације, како то неки злонамјерно желе да представе", поручио је Кошарац.