latinica  ћирилица
30/08/2016 |  12:48 ⇒ 31/08/2016 | 08:07 | Аутор: РТРС

Девети јануар - званични назив Аутопута Бањалука - Добој (ВИДЕО)

Аутопут Бањалука - Добој зваће се "9. јануар".
Аутопут Бањалука - Добој - Фото: РТРС
Аутопут Бањалука - ДобојФото: РТРС

Овакав назив добиће, јер овог датума је Скупштина српског народа у БиХ донијела одлуку о настанку Републике Српске, изјавио је ресорни министар Неђо Трнинић.

Прва дионица аутопута од Добоја до Прњавора биће отворена 11. септембра, а свечаности ће уз највише званичнике Републике Срспке, присуствовати и премијер Србије Александар Вучић.

Дионица Добој - Прањавор дуга 36,6 километара је завршена. На овој дионици, први аутомобили, саобраћаће 11. септембра, након свечаног отварања у Прњавору. Отварању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Србије Александар Вућић и други високи званичници.

- Надам се да ће церемонији присуствовати и велики број грађана, као и начелници пет општина кроз које пролази аутопут. Овај аутопут је још један доказ да Република Српска улаже у инфраструктуру - рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Напредују и радови на другој дионици од Прњавора до Бањалуке. Очекује се да свих 71,2 километара ауто-пута Бањалука - Добој буде завршено до 2017. године и да се повеже са ауто-путем Бањалука - Градишка. Току су технички пријем и преглед радова, а до краја седмице очекује се употребна дозвола за дионицу Добој - Прњавор.

- Када се пусти ова прва дионица пуно ће значити за скраћење вожње и по питању брзине и по питању безбједности - рекао је директор Аутопутева Српске Душан Топић.

Активно се ради и на припреми и реализацији пројеката изградње ауто-путева на правцима од Бањалуке до Млиништа, затим од Бањалуке преко Приједора до Новог Града, као и на правцу од Брчког преко Бијељине до границе са Србијом - истичу у предузећу Аутопутеви Српске.