latinica  ћирилица
29/08/2016 |  16:58 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

О новим пројектима у модернизацији српске жељезнице

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и руски амбасадор Александар Чепурин разговарали су о сарадњи на новим пројектима у модернизацији српских жељезница, те наставку руског кредита из кога се финансира обнова жељезница.
Руски воз у Жељезницама Србије - Фото: илустрација
Руски воз у Жељезницама СрбијеФото: илустрација

Михајловићева и Чепурин оцијенили су да постоји још доста простора да се прошири економска сарадња Србије и Русије, која је веома успјешна у области модернизације жељезнице, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Разговарано је и о могућности учешћа руских компанија у реконструкцији преосталог дијела барске пруге и о ангажману српских грађевинских фирми у Русији.

Михајловићева је нагласила да је сарадња руских и српских жељезница одличан примјер сарадње двије државне компаније и посебно похвалила друштвено одговорно дјеловање компаније Руске жељезнице у Србији.

На састанку је било ријечи и о школовању студената београдског Саобраћајног факултета жељезничког усмјерења у Русији, као добром моделу преноса најмодернијих знања и искустава из ове области.

Михајловићева је рекла да би српске грађевинске компаније могле активније да се укључе у инфраструктурне пројекте у Русији и да удружене конкуришу за послове на том тржишту, у чему ће имати подршку ресорног министарства.

Михајловићева и Чепурин су разговарали о инфраструктурним пројектима и унапређењу економске сарадње двије земље, а посебно у свјетлу предстојеће посјете Србији руског премијера Дмитрија Медведева.

Саговорници су се посебно осврнули на предстојеће догађаје који ће допринијети већем зближавању двије пријатељске земље, укључујући посјету руског премијера Београду, засједање међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије, као и одржавање културно-пословне манифестације "Дани Москве" у Београду почетком октобра.