latinica  ћирилица
29/08/2016 |  16:09 | Аутор: СРНА

Њемачка за наставак преговора између ЕУ и САД о слободној трговини

Њемачка Влада саопштила је данас да ће бити настављени разговори између ЕУ и САД о Споразуму о слободној трговини, што је контрадикторно од коментара замјеника канцелара Зигмара Габријела који је навео да су пропали.

"Исправно је наставити преговоре о условима трговинског споразума упркос различитим ставовима ЕУ и Вашингтона о битним питањима", рекао је портпарол њемачке Владе Штефен Зајберт.

Зајбертови коментари у супротности су са изјавом Габријела, који обавља и функцију министра економије, и рекао је јуче за њемачку медијску кућу "ЗДФ" да су "разговори пропали".

Преговор са САД су пропали, јер не смијемо као Европљани капитулирати пред захтјевима Американаца", нагласио је Габријел.

Трансатлантско трговинско и инвестиционо партнерство између ЕУ и САД створило би највећу зону слободне трговине на свијету али је на мети критика са обје стране Атлантика.

Преговори о ТТИП трају три године и циљ обје стране је постизање оквирног споразума прије 2017. године када предсједник Барак Обама одлази из Бијеле куће а у Њемачкој и Француској се одржавају избори.