latinica  ћирилица
27/08/2016 |  21:15 ⇒ 21:44 | Аутор: СРНА

"Караџићева књига - истина о Србима"

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је значај књиге "Мермерне истине о Босни" Радована Караџића у томе што говори истину о Србима и њиховој тешкој борби за слободу на просторима БиХ.
Промоција књиге  Радована Караџића - Фото: СРНА
Промоција књиге Радована КараџићаФото: СРНА

- Својеврсна порука младима је да из историје нешто науче како им се не би десило оно што је старије генерације коштало слободе - рекао је Савановић који је вечерас у Бањалуци присуствовао промоцији Караџићеве књиге.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је да би требало бити више књига попут ове у доказивању истине о Србима, њиховом положају, српском страдању посебно након дугогодишње западне пропаганде која је једнострано показивала истину о овим просторима, посебно дешавањима у протеклом рату.

- За поједине догађаје који су у свјетској јавности одјекнули, а одговорност је приписана Србима, постоје урађене експертизе, чак и странаца, које су доказале да се то није десило тако као што тврди дио јавности или како то тврде поједина тужилаштва у Федерацији БиХ или Тужилаштво БиХ - рекао је Савчић.

Приређивач књиге "Мермерне истине о Босни" Мирослав Тохољ рекао је да ова књига дезавуише клишее и стереотипе о БиХ и дугорочно гледано представља стољетну вриједност.

- Од завршетка рата у БиХ српска страна је требала сваки дан да понавља чињенице које се ње тичу и које бране њену част - рекао је Тохољ, истичући да такве чињенице треба понављати у тренутку јединства које постоји у Српској уочи референдума о Дану Републике.

Горан Петронијевић, члан тима одбране Радована Караџића, рекао је да књига документовано, са правног, историјског, помало филозофског гледишта, представља све оно што се у судском поступку против њега догодило.

Петронијевић каже да је у књизи представљена стратегија одбране, али и анализиране чињенице изнијете у фази доказног поступка.

- Наш задатак јесте да бранимо Радована Караџића у другостепеном поступку, након првостепеног поступка у којем смо бранили српски народ, Републику Српску и Србију - рекао је Петронијевић.

Књига Радована Караџића "Мермерне истине о Босни" претходно је промовисана у Палама и Бијељини. Издавачи књиге су Православна ријеч и Игам.